Visok ris i izbor cipela

Tokom prvih 12 meseci, odnosno dok dete ne počne da stoji i hoda, dečje stopalo je ravno. Prilikom stajanja i hodanja dolazi do postepenog formiranja unutrašnjeg svoda, koji se prvo vidi samo kada dete sedi ili leži, ali kada stane na noge - svod se još uvek ne vidi. Unutrašnji svod stopala se dobro vidi u trećoj godini života i kada je dete oslonjeno na noge. Tako izgledaju stopala koja se smatraju "normalnim". Međutim, uvek postoje moguća odstupanja.

U našoj populaciji je veliki procenat ljudi sa tzv. visokim risom, odnosno "izdubljenim" stopalom. Kod ovog stopala unutrašnji svod jasno može da se vidi već kod novorođenčeta. Najčešće u porodici te dece ima odraslih članova sa istim oblikom stopala koji, u najvećem broju slučajeva, pored problema sa nalaženjem odgovarajućih cipela, nemaju druge tegobe.

U slučaju ovog, uslovno rečeno deformiteta, neophodno je posavetovati se sa fizijatrom ili dečjim hirurgom-ortopedom, koji će proceniti da li je potrebno da se sprovedu odgovarajuće vežbe, ili je dovoljno samo praćenje razvoja stopala kod te dece.

Po uspravljanju i prohodavanju mališana sa visokim risom, neophodno je kupiti odgovarajuću obuću

Cipele moraju da zadovolje nekoliko kriterijuma:

1.Moraju da budu duboke, kako bi skočni zglob držale u pravilnom položaju
2.Deo oko pete mora da bude ojačan
3.Uložak treba da bude od mekšeg materijala, čija će uloga biti potpora unutrašnjeg svoda i omogućiti rasterećenje ostalog dela stopala od pritiska pri oslanjanju i hodu
4.Cipela treba da bude takva da omogući lako ulaženje stopala. To znači da deo cipele koji se šnira, odnosno zakopčava bude što duži - čime se dobija široko otvaranje cipele prilikom obuvanja

 

 

Trenutno nema komentara

Slični članci

30.
Jun.
2021.
Magazin
Kako najpravilnije odrediti gužinu gazišta
14.
Aug.
2020.
Magazin
Imate nedoumicu kada je pravo vreme da vaše ete prohoda? Ne brinite.