Kada je vreme za prve cipelice?

Roditelji za dete uvek žele sve najbolje, pa zato prvoj kupovini cipela pristupaju naozbiljnije.

Tada se najviše postavljaju pitanja:
Da li dete može da nasledi cipelice od drugog deteta?
Kako izmeriti veličinu? 
Da li su najskuplje i najbolje?
Da li su bolje cipele sa uloškom ili bez? 

Odmah da vam olakšamo, ne postoji “najbolja cipela”.

Prvi i najvažniji savet jeste: Ne kupujte cipele dok dete ne počne samostalno da hoda. To se uglavnom dešava oko prvog rodjendana ali i u narednih šest meseci, u zavisnosti od toga kako dete sazreva, što je idnivudalan proces.

Za dete se kaže da je prohodalo tek kad samostalno napravi više od sedam iskoraka, na širokoj osnovi, a sa podignutim rukama. Postepeno će smanjivati širinu oslonca, ruke će spustiti vremenom, a geganje će se izgubiti i šema hoda će sve više ličiti hodu odrasle osobe.Tek tad je pravo vreme da se detetu kupe prve cipelice.
Na trenutak kada će dete da napravi prvih sedam koraka, ne možemo da utičemo. Kako će kasnije da hoda u velikoj meri zavisi izmedju ostalog, od obuće koju će da nosi. Prve cipele utiču na formiranje oblika stopala I njegovu funkciju u hodu.
Dečije stopalo je izuzetno osetljivo, kosti i zglobovi još uvek mekani, zato cipela treba da spreči deformaciju stopala i u isto vreme da obezbedi dovoljnu stabilnost da bi dete hodalo.
Obuća treba da bude od prirodnih materijala u kojima “noga diše” kako se ne bi znojile noge.

 

Pertle ili čičak
Ukoliko ste u dilemi da li kupiti prve cipelice sa pertlanjem ili na čičak, naš savet je da detetove prve cipele budu sa pertalama, koje dete neće moći samostalno da skine, a tek kasnije kupite one sa čičkom, koje će dete moći samostalno da obuva i skida.

 

 


Trenutno nema komentara

Slični članci

30.
Jun.
2021.
Magazin
Kako najpravilnije odrediti gužinu gazišta
14.
Aug.
2020.
Magazin
Kako odabrati adekvatan model ukoliko dete ima visok ris.